20 november 2020

De Corsage

Denk je bruiloft dan denken de meeste ook aan corsages. Het kleine bloemetje wat vaak bij de daggasten op de linkerzijde van de kleding pronkt op een bruiloft. Is een corsage echter nog wel van deze tijd en waarom zou je het wel doen of waarom juist niet?

Uit een poll die ik deed op Instagram, bleek dat 86% toch vond dat een corsage erbij hoort. Tijd dus even voor wat extra aandacht aan dat rare bloemetje, de geschiedenis, hoe te dragen en waarom je hem juist niet (meer) wilt op je bruiloft.

 

De geschiedenis van de corsage:

De corsage stamt al uit de middeleeuwen en werd in die tijd bij speciale gelegenheden zoals een bruiloft of andere plechtigheid gedragen. Reden was onder andere om alles net wat meer kleur te geven maar ook geur. In die tijd was de hygiëne natuurlijk niet zoals hij nu is, dus een beetje lekker geurend bloemende was een aangename toevoeging. Een corsage bestaat traditioneel uit enkele verschillende bloemen. Vroeger waren families vele malen groter. Als daggast kon je dan aan de hand van de corsage zien wie directe familie was en wie niet. Zo feliciteerde je dus nooit de verkeerde. Tegenwoordig wordt een corsage vaak gedragen door de daggasten, die niet meer alleen uit familie bestaat maar vaak ook uit dierbare vrienden. 

 

Wie draagt wat en waar:

Tja, die vraag krijg ik op bijna elke bruiloft. Hoe wat en waar draag je nu zo’n ding. In een ver verleden heb ik ooit een opleiding tot bloemist gedaan en wij leerde toen het foefje: die van de mannen staat omhoog. 😀 Oftewel de bloemen van de corsage van de man draag je omhoog en de dames dragen hun corsage met de bloemen naar beneden. Een ander verschil bij een corsage voor mannen of vrouwen, is dat de vrouwen een corsage horen te dragen met een paar verschillende bloemen uit het bruidsboeket en de mannen hebben een corsage met maar één bloem. (ook wel een boutonnière genoemd) Daarnaast is de plek waar je hem draagt ook verschillend tussen de mannen en vrouwen. Beiden dragen hem links maar de vrouwen dragen hem net onder het sleutelbeen (dus redelijk hoog op de kleding) en de mannen dragen hem bij hun hart op hun linkerrevers of in het knoopsgat. 

 

Ze gaan hangen:

Dit is voor mij een van de redenen om een corsage af te raden. Niet zo zeer omdat de bloemen gaan hangen, vooruit alleen bij extreem heet weer misschien, maar met name doordat ze vaak vast gezet worden door een speldje. Dat speldje veroorzaakt gaatjes in je fragiele kleding omdat zo’n corsage doorgaans best zwaar is en dus gaat hangen. Door het gewicht wordt het gaatje dat zo’n speldje in je kleding maakt, groter en groter. Dat is zonde want de kleding die je als daggast op een bruiloft draagt is vaak niet goedkoop. Tegenwoordig kun je de corsage ook vastzetten met speciale magneetjes. Op die manier blijft je kleding heel. Eigenlijk zijn die magneetjes wel een must-do als je corsages gaat bestellen. Maar zelfs met magneetjes blijven lang niet alle corsages fier overeind staan. Het beste kun je de magneetjes zo hoog mogelijk (dus dicht bij de bloemknop) vast maken omdat de corsage anders top zwaar is. 

 

Waarom niet:

Oke het “maken van gaatjes in je kleding”-probleem hebben we getackeld met de magneetjes maar waarom zou je alsnog geen corsage kiezen voor je bruiloft? De corsage van een bruidegom is meestal groter dan de rest van de mannelijke daggasten. Je hebt een prachtig pak gekozen, bijpassend stropdas en pochet en dan verdwijnt je pochet ineens achter die uit de klauwen gewassen corsage. Zonde! Daarnaast “kriebelt” zo’n ding ook in het gezicht van de bruid als je foto’s wilt maken en zij met haar gezicht op je borst mag vleien. Al met al is het vaak een onhandig ding en bij een iets te stevige mannenknuffel, blijft hij ergens achterhaken en verlies je alsnog een magneetje en dus je corsage. 

 

Duizend en 1 mogelijkheden:

Als je er toch één kiest, besef dan dat je duizend en 1 mogelijkheden hebt. Je kunt voor klassiek gaan en een corsage kiezen met bloemen, maar je kunt ook gaan voor creativiteit en kiezen voor een houten hart corsage, een button of iets wat bij jullie bruiloft thema past. Wat je ook kiest maar een wel overwogen keuze, je mag de traditie loslaten, vasthouden of je eigen twist eraan geven.

 

 

    Leave a comment